Pszichoterápiás integrációs táborok

„Reményt ad, hogy vannak még ilyen helyek; mintha kamaszkorom vágy-világában élnék: útban a Grál felé egyszercsak egy barátságos menedék-ház, ahol újra erőt merítek, mert itt ‘tudnak valamit’. Köszönjük – reméljük még találkozunk.”

Dr. Vekerdy Tamás: Lenyűgözötten a Posticumban: 2014. március 28.

Táboraink

1. NOÉ BÁRKÁJA – EGYÜTT A CSALÁDDAL
2025. febr. 21 – március 2.
A családok együtt találják meg a belső békét, újra felfedezik egymást, és erőt merítenek a mindennapok kihívásaihoz. Ez a tábor olyan menedék, mint Noé bárkája volt az özönvíz idején: biztonságot és útmutatást nyújt a viharos élethelyzetekben.

 

2. FLOWLY Integrációs Tábor
2025. júl. 18 – aug. 3
Pályaválasztási bizonytalanság, tanácstalanság, munkanélküliség, vagy más élethelyzeti válságok, gyász, kiégés, függőség, depresszió okozta megrekedésből megerősödni és visszatalálni az életbe. Időt és teret adunk az újjászületésre, a megerősödésre és a belső növekedésre. A FLOWLY tábor filozófiája a természetes életáramlásra és a lelassított életmódra épül, ahol a résztvevők saját tempójukban találhatják meg az egyensúlyt.

 

3. HAMIS ISTENKÉPEK OKOZTA TRAUMA FELDOLGOZÁSA
2025. szept.19 – 28.
Gyógyulás a vallási és egyházi traumatizációból. Megpróbáljuk feldolgozni azokat a traumákat, amelyeket egyházi közösségek, vallási rendszerek vagy fanatikus hitrendszerek okoztak. Lépéseket teszünk a “hamis istenkép” és az “istenmérgezés” fogalmainak mélyebb megértésére, felismerve azokat a lelki torzulásokat, amelyeket ezek a hitrendszerek hoztak létre. Egy olyan spirituálisra teszünk kísérletet, amely mentes a félelemtől, szégyentől, bűntudattól és manipulációtól. Újraépítjük az egészséges önképet és az önazonosságot.

Noé bárkája – együtt a családdal

Megülni a hullámokat – Felfogni a szelet – Egyensúlyt találni

2025. febr. 21 – március 2.
Pszichoterápiás-integrációs táborok a Posticumban családoknak, gyermekeknek és felnőtteknek

Utazás az önvalónk felé

Képzelj el egy helyet, ahol a családok együtt találják meg a belső békét, újra felfedezik egymást, és erőt merítenek a mindennapok kihívásaihoz. Ez a tábor olyan menedék, mint Noé bárkája volt az özönvíz idején: biztonságot és útmutatást nyújt a viharos élethelyzetekben.

Tájékozódás

„Reményt ad, hogy vannak még ilyen helyek; mintha kamaszkorom vágy-világában élnék: útban a Grál felé egyszercsak egy barátságos menedék-ház, ahol újra erőt merítek, mert itt ‘tudnak valamit’. Köszönjük – reméljük még találkozunk.”

Vekerdy Tamás, Lenyűgözötten a Posticumban 2014. március 28.

Ez a menedék most a te és családod számára is nyitva áll.

A tábor célja:
– Megtalálni a középpontot: Napi gyakorlatok és terápiás foglalkozások segítségével a résztvevők közelebb kerülnek önmagukhoz és egymáshoz, megtalálva saját belső hangjukat.
– Tudatosság és tudatalatti: Olyan technikákat tanítunk, amelyek nemcsak a tudatos elmére, hanem a mélyebb tudatalatti rétegekre is hatással vannak, segítve a hosszú távú változást és lelki gyógyulást.
– Egység és kapcsolat: Megtanuljuk, hogy mindannyian összetartozunk, egymáshoz kapcsolódunk, együtt a család, egy hajóban az emberiség és az egész teremtett világ.

Miért fontos ez?
Mindannyiunkban ott él a kérdés: “Ki vagyok én?”. Az élet során számos képet és identitást alakítunk ki magunkról, de ezek gyakran hamisak. A tábor során megtanulhatod elengedni ezeket a hamis identitásokat, és felfedezni valódi természetedet.

Kierkegaard, a dán filozófus mondja: „az ember őrülten keresi önmagát.” Az emberiség egyik legmélyebb vágyakozása a boldogság után hajt bennünket. Gyermekkorunktól fogva keressük a biztonságot, a hatalmat, és a mások általi elfogadást. De ezek az emocionális programok, főleg, ha trauma kíséri, hamis utakra
vezetnek bennünket.
A tábor egy lelki, spirituális utazást kínál, amely lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a káros emocionális mintáinktól és közelebb kerüljünk Önvalónkoz. Megtapasztalhatjuk, hogy a legmélyebb önvalónk béke és az öröm forrása, és összhangban van minden Titkokkal, és egységben az egész világgal.

A tábor programja:
– Pszichoterápiás foglalkozások: Egyéni és csoportos terápiák gyermekek és felnőttek számára.
– Családi gyakorlatok: Közös tevékenységek, amelyek erősítik a családtagokat és a családok közötti kapcsolatokat.
– Meditáció és csend: A belső csend megtapasztalása, amely segít megszabadulni a stressztől és a negatív emocionális mintáktól.
– Személyes fejlődés: A belső gyermek gyógyítása, az önmagunk és a másokkal való kapcsolatunk elmélyítése.

Kiknek szól a program?
Ez a tábor minden korosztály számára nyitott. Várjuk:
– Családokat, akik gyerekeiknél valamilyen pszichikai istabilitást észlelnek, és szeretnék a családterápia gyógyító hatását megismerni.
– Családokat, akik szeretnék elmélyíteni kapcsolataikat és megoldani a felmerülő nehézségeiket.
– Felnőtteket, akik úgy érzik elfáradtak, kiégtek, akik keresik önmagukat és az életük mélyebb értelmét.
– Gyermekeket, akik egyénre szabott terápiás és játékos foglalkozásokban részesülnek (lsd. a tábor típusát).

Miért válaszd a Noé bárkája programot?
Az emberi létben mindig vannak viharos időszakok, de együtt, családként, megtanulhatunk erőt meríteni ezekből a kihívásokból. Ahogy Noé is először a családjára gondolt, úgy mi is azt szeretnénk, hogy a családok egységben, szeretetben és megértésben találják meg a belső egyensúlyt.
A program segítségével lépésről lépésre vezetünk el egy új tudatossághoz, amelynek köszönhetően nem csak egyéni, de közösségi szinten is megújulás következik be. A család, mint a legfontosabb közösség, itt új alapokra helyezheti
kapcsolatait.
Végső célunk: Tájékozódni. Segíteni téged és családodat abban, hogy belső válaszokat találjatok, megéljétek a mélyebb szeretetet, és harmóniában, boldogan nézzetek szembe az élet hullámaival.

FLOWLY Integrációs Tábor

A tanácstalanság, kiégés, depresszió okozta elzárkózásból fokozatosan visszatalálni az életbe

2025. júl. 18 – aug. 3.
Ez a tábor egy olyan menedék, ahol időt és teret adunk az újjászületésre, a megerősödésre és a belső növekedésre. A FLOWLY tábor filozófiája a természetes életáramlásra és a lelassított életmódra épül, ahol a résztvevők saját tempójukban találhatják meg az egyensúlyt.

A Flowly szóösszetétel szimbolizálja a tábor küldetését:
– Slowly – lassan haladunk, időt adunk a belső békére és önmagunk felfedezésére.
– Flow – hagyjuk, hogy az élet természetes áramlása vezessen minket, összhangban a belső világunkkal.
– Flower– személyes virágzásunkra összpontosítunk, mely a természet körforgásának része.

A tábor célcsoportja:
Olyan felnőtteket várunk, akik az alábbi kihívásokkal néznek szembe:
– Pályaválasztási bizonytalanság, iskolai tanulmányok befejezése utáni tanácstalanság.
– Megszakított képzések, munkanélküliség, vagy annak veszélye.
– Baleset vagy betegség utáni újrakezdés, visszailleszkedés.
– Élethelyzeti válságok (gyász, kiégés).
– Függőség

A tábor célja:
– Az integrációs, munkavégzési és elhelyezkedési képességek stabilizálása és fejlesztése.
– Szociális és módszertani készségek fejlesztése.
– Lelki és személyes fejlődés, amely az önismeretet, a spirituális tudatosságot és a közösségi értékek erősítését célozza.

Programunk:
– Napi 2 óra közösségi munka (takarítás, közös főzés), alacsony küszöbű elvárásokkal, lehetővé téve a fokozatos fejlődést.
– Rendszeres csoportmeditációk és találkozók különböző fókuszpontokkal, mint például megosztás, kreatív projektek, coaching és műhelyfoglalkozások.
– Támogató napi rituálék, mint meditáció, jóga, csikung, illetve más relaxációs és légzőgyakorlatok
– Pszichoterápiás támogatás, az elakadás

A FLOWLY tábor célja, hogy segítsen újra megtalálni a belső egyensúlyt és a közösségi kapcsolódásokat. Egy olyan hely, ahol ítélet nélkül fedezheted fel önmagad, és ahol megtapasztalhatod, hogy a világ természetes áramlásában te is virágzani tudsz.

Hamis istenképek okozta trauma feldolgozása

Gyógyulás a vallási és egyházi traumatizációból

2025. szept.19 – 28.

Az egyházi megnyilvánulások, hamis istenképek, vallási fanatizmus gyakran mély lelki sebeket hagynak maguk után. Sokan életük során szembesültek azzal a fájdalommal, amit ezek a tapasztalatok okoztak, és nehezen találnak vissza a belső békéjükhöz, az önmagukhoz vezető úthoz. Ebben a táborban lehetőséget biztosítunk arra, hogy az ilyen típusú traumák gyógyuljanak, és új, egészséges kapcsolat épüljön ki önmagunkkal és a világgal.

A tábor célja:
– Segíteni a résztvevőket abban, hogy feldolgozzák azokat a traumákat, amelyeket egyházi közösségek, vallási rendszerek vagy fanatikus hitrendszerek okoztak.
– A “hamis istenkép” és az “istenmérgezés” fogalmainak mélyebb megértése, felismerve azokat a lelki torzulásokat, amelyeket ezek a hitrendszerek hoztak létre.
– Visszatalálni egy olyan spirituális úthoz, amely mentes a félelemtől, szégyentől, bűntudattól és manipulációtól.
– Újraépíteni az egészséges önképet és az önazonosságot, függetlenül a korábbi vallási élményektől.

Mit kínál a tábor?
– Csoportos és egyéni terápiák: A résztvevők terapeuták segítségével dolgozhatják fel a vallási traumák során szerzett sebeket. Csoportos beszélgetések, egyéni pszichoterápia és coaching lehetőségek is rendelkezésre állnak.
– Közös spirituális gyakorlatok: Meditációk, csendes elvonulások és közös rituálék, amelyek segítenek az elcsendesedésben, a belső béke megtalálásában és a kapcsolódásban önmagunkkal és másokkal.
– Önismereti munka: Hamis istenképek lebontása, a belső gyermek gyógyítása és a saját spirituális út megtalálása.
– Test és lélek harmóniája: Jóga, csikung, légzőgyakorlatok és mozgásos terápiák, amelyek a testi-lelki egyensúly helyreállítását segítik.

A tábor programja:
1. Bevezető foglalkozás: A vallási traumák természetének és hatásainak megértése, az istenmérgezés jelensége Hamvas Béla és más gondolkodók nyomán.
2. Egyéni és csoportos terápiás alkalmak: Mély belső munka, amely során a résztvevők lehetőséget kapnak traumáik feldolgozására és megosztására.
3. Spirituális újraértelmezés: A pozitív, szeretetalapú istenkép és spirituális kapcsolat újraépítése.
4. Csendes elvonulás: A belső csend megtapasztalása, amely segít a spirituális újjászületésben és a traumák utáni önálló út megtalálásában.
5. Kreatív gyakorlatok: Festés, írás vagy egyéb művészeti tevékenységek, amelyek segítik a lelki folyamatok kifejezését és feldolgozását.

Kiknek ajánljuk a tábort?
– Azoknak, akik mély lelki sebeket hordoznak korábbi vallási élményeikből, és szeretnének ezekből gyógyulni.
– Azoknak, akik újra szeretnének kapcsolódni a spiritualitáshoz egy olyan módon, ami mentes a félelemtől és bűntudattól.
– Azoknak, akik úgy érzik, hogy a múltbeli vallási traumáik hatással vannak jelenlegi életükre, kapcsolataikra és önazonosságukra.

Miért válaszd ezt a tábort?
A vallási traumák mélyen beágyazódhatnak a lelkünkbe, és ha nem dolgozzuk fel őket, hatással lehetnek egész életünkre.

Ez a tábor lehetőséget biztosít a gyógyulásra, a belső béke megtalálására és egy új, egészséges spirituális kapcsolat kialakítására. A terapeuták és spirituális vezetők támogatásával, a csoportos dinamika erejével és egy spirituális erőtér segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők mélyebb szinten gyógyuljanak.
Gyere és kezdj új életet szabadon a múlt terheitől, találj vissza önmagadhoz és egy olyan spiritualitáshoz, amely valóban a szeretetre és elfogadásra épül!

Munkatársaink

Rencsik Imre, alapító/lelkivezető, traumaterapeuta
Aranyics Orsolya, projekfelelős/teraupeuta
Makai Judit, családterapeuta
Molnár Éva, pszichológus
Gergely Edó, családterapeuta (Nelles Institut)
Dr. Barcsay András, orvos-pszichiáter
Dr. Bruncsák István, filozófiai doktor,
logoterápia és egzisztenciaanalízis tanácsadó, terapeuta
DDr. Mézes Zsolt, lelkivezető/ mentlhigiénés szakember, családterapeuta
Dr. Hompóth Károly, orvos – természetgyógyász
Kövér Robert, pszichológus, testnevelő
Búzási Andrea, képzőművész
Tariska Eszter, integrál pszichológia-, Csikung-oktató, lelkivezető
Szaladják István, lelkivezető, zen-tanító
Dr. Kovács Dénes, klinikai szakpszichiológus, lelkivezető
Kovács Éva, egyetemi oktató, pedagógus, terapeuta
Kovács Zsuzsa, klinikai szakpszichológus, egyetemi oktató

A Posticum
- sziget a szárazföldön -

A nagyváradi Posticum egy vallásoktól független nyitott szellemiségű spirituális, kulturális központ és vendégház.
A Posticum ajtaja mindenki előtt nyitva áll, hiszen ez nem csupán egy hely, hanem egy tér, ahol az emberi lélek csendben, harmóniában találhat magára. Az épületek formái mintha a belső világ tükrei lennének: egyszerre hívnak elmélyülésre és megnyugvásra, az egyensúly felfedezésére. Nagyvárad kertvárosában helyezkedik el,  különleges színfolt, sziget a szárazföldön.
Egyéni és tágas családi szobák, helyiségek várják a látogatókat, akik a mindennapok rohanásából kiszakadva beléphetnek ebbe a spirituális menedékbe. Nyugaton már megszokott, hogy a gyógyulás és a pihenés helyei egybeolvadnak, ám itt, Romániában és Magyarországon talán ez az első ilyen kezdeményezés.
A vendégek részt vehetnek olyan közösségi programokon, mint a jóga, a tánc, vagy a zen meditáció, ahol a test és a lélek összhangba kerül. A csi-kong és a hangfürdő által a relaxáció mélységeit tapasztalhatják meg. Vendégházunk a pihenés és a belső megújulás  otthona. Várunk szeretettel.

Onlinefoglalás a vendágház honlapján: www.thezenhostel.com